Slumdog, halucinanta poveste a Indiei

Dev Patel

De la un film indian te-ai aștepta din start la momente lacrimogene, dansuri aflate de multe ori la limita penibilului și dialoguri lipsite de intensitatea specifică thrillerelor occidentale. Slumdog Millionaire reușește însă să spargă toate aceste bariere, fiind primul film din ultimii 5 ani care a beneficiat atât de aprecierea criticilor, cât și de aplauzele spectatorilor din lumea întreagă.

Plecând la drum cu un buget de doar 15 milioane de dolari, regizorul Danny Boyle reușește să facă minuni, portretizând perfect India, cu teribilele ei probleme legate de lupta perpetuă dintre musulmani sau hinduși sau sărăcia lucie care înconjoară ca un halou trist toate marile metropole. 

Povestea lui Jamal Malik, tânărul vagabond care poate câștigă 20 de milioane de rupii, ne poartă prin străzile întortocheate ale metropolei Bumbay, prin câmpiile întinse ale unei țări continent. 

De pe trenul care îi duce pe cei trei copii spre o viață mai bună și până la turiștii care ar plăti oricât să înțeleagă ce înseamnă Taj Mahalul, Danny Boyle reușește să ofere o perspectivă umanizantă asupra unei țări care avea nevoie de asta. Descoperim bijuteriile din spatele covoarelor de murdărie, descoperim cum iubirea adevărată poate să învingă orice obstacole pentru a se împlini. 

Și, pentru că filmul păstrează savoarea indiană, știm încă din primul moment că totul se va termina cu bine. Sentiment care, pe parcursul aventurilor celor 2 îndrăgostiți, devine reconfortant. Ne plac poveștile frumoase, iar Slumdog Millionaire este întradevăr un fairytale modern de care aveam nevoie. 

Filmul impresionează prin duritate, prin realism, și prin naturalețea cu care oamenii trec peste greutăți. Un film despre dragoste, un film la finalul căruia cauți pe cineva, vrei să ții pe cineva în brațe. 

Una peste alta, un film care își merită cu prisosință cele 8 Oscaruri și cele 160 de milioane în box office. Se pare că marile culturi încă mai pot să ofere o epopee pe măsură timpului în care trăim…