…noi să fim sanatoși

flower

Această idee pare adânc înrădăcinată în cultură noastră. Ce e interesant e tonul cu care noi, românii, o spunem. Parcă lăsăm să se înțeleagă că putem îndura orice, atâta timp cât ni se lasă sănătatea. Și, deși admir persistența în fața neajunsurilor, ce nu înțeleg este cine, conform expresiei, are până la urmă grijă că noi să fim sănătoși.

Dacă te-aș întreba ce determină felul în care te simți în fiecare zi, măsura în care poți face efort fizic și intelectual, ce influențează aspectul și energia ta cel mai mult, ce ai răspunde? Poate că exercițiile fizice, nutriția, odihnă și gradul de stres din viața noastră, sprijinul celor din jur și, nu în ultimul rând, corpul nostru, așa cum a fost el conceput. 
Nici un dubiu că enumerarea asta e banală și chiar inocentă. Doar că în ea se află o mică eroare, un concept pe care toți îl luăm ca atare și care este contestat de ideea care îmi place și pe care vreau să ți-o împărtășesc.
Dean Ornish este medic, expert în tratarea, fără medicamente sau chirurgie, a bolilor cardio-vasculare și fondator al Institutului pentru Medicină Preventivă din SUA. Cercetările sale clinice, pe parcursul a 30 de ani, au demonstrat că schimbări ale stilului de viață pot duce la stoparea și chiar regresia bolilor cardio-vasculare severe, precum și a cancerului de prostată. 

El a arătat că stilul de viață influențează direct modul în care se manifestă genele noastre. Da… genele alea pe care le mostenesti sau pe care ți le dă Dumnezeu, cele care fac corpul nostru să fie așa cum “ne-a fost dat”. 
Mai mult decât atât, a demonstrat că poate fi stimulată inclusiv dezvoltarea de noi neuroni, atât de mult încât să devină perceptibilă creșterea în volum a creierului. Și, ceea ce e și mai elegant la ideile sale este că toate astea se obțin relativ repede și ușor, prin metode deloc mistice, mâncând alimente accesibile, având grijă la stres și iubind mai mult. 

Noi SĂ FACEM să fim sănătoși!